KOLAČ SA MAKOM
Sastojci za kolač sa makom:
2 šolje brašna
1 šolja usitnjenih ovsenih pahuljica
1 šolja mlevenog maka
1 šolja šećera
2 šolje kisele vode
1 kesica burbon vanil šećera
1 k.k. praška za pecivo
prstohvat soli
po 50gr kandiranih brusnica i kandirane limete (opciono)
Priprema:
1. Pomešati sve suve sastojke. Na kraju dodati dve šolje kisele vode ( šolja je od 2dl) i dobro promešati varjačom. Testo ne sme biti gusto. Ja sam koristila crno brašno, a ovsene pahuljice sam usitnila u blenderu.
2. Manju tepsiju obložiti pek papirom i izliti testo u nju. Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno ‐ ako izvadite suvu čačkalicu iz testa, gotovo je.
3. Izvadite kolač na rešetku i sačekajte da se prohladi, pa ga secite na kocke ili na šnite. Ja sam sekla na šnite, ispalo je kao neki lep slatki hleb po obliku, ali nije suv, ima vrlo lepu vlažnost i ukus koji podseća na štrudlu sa makom.
Napomena: Kandirano voće možete, a i ne morate dodavati, fine su obe kombinacije. Možete ga obogatiti i kašičicom omiljenog džema ili meda prilikom posluživanja. Prijatno!