LJERKIN KOLAČ
Ljerkin kolač – zdrava i ukusna poslastica, posna na vodi. Probajte!
Sastojci:
100g suvih šljiva bez koštice
100g suvih kajsija
100g jezgri oraha
100g celih lešnika
šaka brusnica
1 supena kašika kakaa
1 kafena kašičica cimeta
3 pune supene kašike meda
250g glatkog brašna
5 jabuka (ajdared ili greeny smith)
1 kafena kašičica praška za pecivo
Priprema:
1. U veliku posudu staviti šljive, kajsije, orahe, lešnike i brusnice (ne seći ništa). Dodati med i cimet, i dobro promešati.
2. Jabuke sa korom izrendati, dodati u posudu i opet dobro promešati.
3. Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo i kakaom i još jednom dobro promešati. Smesa treba da bude takva da se može kašikom sipati u kalup i kašikom se u njemu izravnjati. Četvrtasti uski kalup postaviti pek-papirom i rasporediti smesu. Peći sat i po na 170 stepeni.
Prohlađen kolač seći na šnite. Prijatno!
Izvor recepta: http://www.coolinarika.com/recept/kolac-tete-ljerke/
Izmene u odnosu na izvorni recept: suvo grožđe je zamenjeno brusnicama, a šećer medom.
Hvala mmary na ovoj divnoj poslastici.