Sastojci:
400 gr konzerviranog crvenog pasulja
1 plavi patlidžan srednje veličine
2-3 čena belog luka
1 manji struk praziluka
4 pune supene kašike heljdinog brašna
1 kašičica senfa
malo peršuna
soli po ukusu
maslinovo ulje
malo kukuruznog brašna
Priprema:
1.Plavi patlidžan oprati i staviti ga u pleh, na papir za pečenje, i peći ga u rerni zagrejanoj na 220 stepeni pola sata
2.Za to vreme struk praziluka oprati i iseći na tračice. Beli luk sitno iseckati. Na malo zagrejanog maslinovog ulja propržiti prvo praziluk, a zatim i beli luk.
3.Kada se patlidžan ispekao, oguliti mu koru (lako se odvaja). U blender ubaciti pasulj iz konzerve koji smo ocedili od vode i pečeni patlidžan. Dobro usitniti.
4.Dobijenu smesu ubaciti u propržen luk. Dodati peršun, heljdino brašno, i posoliti po ukusu.
5.Nauljenim rukama oblikovati pljeskavice i uvaljati ih u kukuruzno brašno. Od ove mase dobićete šest pljeskavica.
6.Pljeskavice pažljivo lopaticom prebaciti u gril tiganj i peći ih desetak minuta na umereno zagrejanom maslinovom ulju desetak minuta, a zatim ih pažljivo okrenuti i pržiti još desetak minuta sa druge strane.
Gotove pljeskavice poslužiti u zemički, sa svežim kupusom ili zelenom salatom, krastavcima, majonezom i senfom, ili namazima koje volite.
Ideja za recept: http://www.coolinarika.com/recept/pljeskavice-od-pasulja/?meta_refresh=1