Zimski posni kolač

Zimski posni kolacZimski posni kolač

Kora za zimski posni kolač:

350 ml sveže ceđenog soka od pomorandže

4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka

100 g šećera

1 kesica vanilin šećera

180 g  mlevenih oraha

100 g oštrog brašna

2 kašike tamnog gorkog kakaoa

1 kafena kašičica praška za pecivo

100 ml ulja

Za fil je potrebno: 

100 g crne čokolade

2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazivanje kore

120 g posnog mlevenog keksa

150 ml sveže ceđenog soka od pomorandže

Za posipanje:

cca 50 g seckanih  oraha

Priprema:

U dublju posudu sipati 350ml soka od pomorandže, dodati pekmez od šipka, šećer, vanil šećer, mlevene orahe, kakao i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Na kraju dodati i ulje i sve dobro sjediniti varjačom. Smesu izliti u pleh postavljen pek papirom i peći na 170 stepeni oko pola sata. Pečenu koru izvaditi i prohladiti. Ovaj biskvit ostaje sočan i mekan i kad se ohladi. Prohlađenu koru premazati u tankom sloju pekmezom od šipka, da se fil ne bi odvajao od kore. Za fil, na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks sa sokom pa pomešati sa otopljenom čokoladom i sve dobro sjediniti. Naneti fil na koru, i posuti seckanim orasima.

Ohladiti, rezati na kocke i poslužiti.

Prijatno!

Izvor recepta: http://www.coolinarika.com/recept/zimski-posni-kolac/