Zimski posni kolač
Kora za zimski posni kolač:
350 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
180 g mlevenih oraha
100 g oštrog brašna
2 kašike tamnog gorkog kakaoa
1 kafena kašičica praška za pecivo
100 ml ulja
Za fil je potrebno:
100 g crne čokolade
2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazivanje kore
120 g posnog mlevenog keksa
150 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
Za posipanje:
cca 50 g seckanih oraha
Priprema:
U dublju posudu sipati 350ml soka od pomorandže, dodati pekmez od šipka, šećer, vanil šećer, mlevene orahe, kakao i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Na kraju dodati i ulje i sve dobro sjediniti varjačom. Smesu izliti u pleh postavljen pek papirom i peći na 170 stepeni oko pola sata. Pečenu koru izvaditi i prohladiti. Ovaj biskvit ostaje sočan i mekan i kad se ohladi. Prohlađenu koru premazati u tankom sloju pekmezom od šipka, da se fil ne bi odvajao od kore. Za fil, na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks sa sokom pa pomešati sa otopljenom čokoladom i sve dobro sjediniti. Naneti fil na koru, i posuti seckanim orasima.
Ohladiti, rezati na kocke i poslužiti.
Prijatno!
Izvor recepta: http://www.coolinarika.com/recept/zimski-posni-kolac/